Broušení


Broušení a ostření nástrojů

Zabýváme se broušením řezných, sečných a bodných nástrojů. Ostříme nože, nůžky, pily, řetězové pily, strojky na maso, nože do zahradních strojů.

  • Žiletkové ostří

Je vhodné pro zákazníky, kteří vyžadují velmi vysokou ostrost pro jemnou práci s ostřím. Toto ostří je vybroušeno ručně na speciálních kamenech.

  • PROFI-broušení

Je vhodné pro zákazníky, kteří vyžadují profi ostří. Toto broušení vyžaduje kvalitní ocel nože, aby bylo schopné udržet břit. Broušení nám zabere více času, jelikož nůž podstoupí více brusných a leštících cyklů.

  • OSTRÉ-broušení

Je určeno pro ty, kteří mají nože pro práci, ale i tak chtějí mít profesionální ostří. Rozdíl je v tom, že ostří nebude leštěné tak dokonale jako v předešlém případě, ale nůž bude velmi ostrý, ale ne až tak ostrý jako při PROFI broušení.

  • Oprava ostří nože

Může se stát, že zalomíte nůž, ale nechcete se ho vzdát. U nás Vám přebrousíme špičku i ostří.

Nebrousíme nože se zubatým ostřím

  • Stačí, když si nabrousím nůž ocílkou

Téměř každý náš zákazník má ocílku. Navzdory zavedené představě, profesionální ocílka ve skutečnosti nůž nebrousí. Ocílka slouží k vyrovnání pokřiveného ostří, které se používáním zvlní a nůž ztratí pocit ostrosti. Používání ocílky je ale důležité jako pravidelná údržba. Pokud však máte ostří tupé (ve tvaru “U”), tak je třeba nůž skutečně nabrousit. Broušení je komplexní řemeslo, které vyžaduje svůj čas. Dosáhnout pocit ostrosti zvládnou mnozí, avšak dosáhnout profesionální ostří vyžaduje dlouhý trénink. Rozdíl mezi ostrým a profesionálně nabroušeným nožem je například i v tom, jak dlouho Vám nůž vydrží ostrý, jak dobře krájí, a jak snadno se bude dát opět naostřit.

  • Doma mám vlastní brusku na nože

Protahování nožů přes domácí brusku, v tom lepším případě přes brusku s jednoduchými keramickými kolečky, obvykle nadělá více škody než užitku. Rozhodně to žádnému zákazníkovi nedoporučujeme – a to ani na udržování nožů! Ocílka vám pomůže ve vyrovnání a mírném zlepšení ostří, ale domácí brusky (i elektrické) doslova vytrhnou ocel namísto jemného ostření. Brusné kolečka obvykle ani nemají nastavitelný úhel, ani možnost výběru jemné zrnitosti. Dojem z nože může být chvilková ostrost, vhodná na nouzové situace, ale do měsíce si takto zničíte celé ostří nože a je potom nutné provést nové řezné ostří.

Práce s nabroušeným nožem je radost, za předpokladu, že dodržujete zásady bezpečnosti, aby nedošlo ke zranění.

Říznutí s ostrým nožem, bolí více než s tupým.

pdficon ceník služeb ke stažení


Image
Image
Image